ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ‘’ΕΤΟΣ Μ.ΑΣΙΑΣ 1922-2022’’
Υλικό που παρήχθη ή αξιοποιήθηκε
Το υλικό που παρήχθη ή αξιοποιήθηκε ήταν πολύ και πλούσιο. Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ από τον Αύγουστο που ξεκίνησε ως το Νοέμβριο που 2021 αφιερώθηκε μεγάλος χρόνος εκτός σχολικού ωραρίου προς ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΚΙ ΟΛOΚΛΗΡΩΣΗ αυτού.
Η αυστηρή επιλογή των κειμένων αντλήθηκε από 100 και πλέον βιβλία της δημιουργού και καθηγήτριας του σχολείου μας, Φιλολόγου, Κας Μάγδας Εμμ. Φραγκούλη. Το ίδιο συνέβη και με το πλούσιο φωτογρ. υλικό της ιδίας μέσα από επιλογή στοιχείων από το σύνολο 2000 και πλέον φωτογραφιών
Έτσι ΣΤΑΘΗΚΕ ΕΦΙΚΤΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ καθώς κι όλων των άλλων δράσεων.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ.
Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε όλες τις παραπάνω δράσεις
Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν ήταν αρκετές όπως η Πανδημία του Κορωνοϊού, οι σεισμοί στο νησί μας και η ένταξη των μαθητών στη νέα πραγματικότητα της δια ζώσης Διδασκαλίας.
Επίσης ο υπέρογκος χρόνος εργασίας στο σχολείο σε γραμματειακή υποστήριξη, το πέρασμα των απουσιών, η διόρθωση πολλών γραπτών,η έκδοση φωτοτυπιών, ο βαρύς χειμώνας, στάθηκαν αρνητικός παράγοντας σε πολλές κινήσεις και δράσεις που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε.
Παρόλα αυτά με τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή1922-2022 από νωρίς προτάθηκε να δημιουργηθεί ένα Ιστορικό ημερολόγιο τιμής και γνώσης.
Έτσι και πραγματοποιήθηκε!.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Μάγδα Εμμ. Φραγκούλη
Φιλόλογος
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Με αυτό το Ημερολόγιο μνήμης και Ιστορίας μαζί με επιλεγμένα κείμενα και ένα πλούσιο φωτογραφικό οδοιπορικό στις Αλησμόνητες Πατρίδες και στα
‘’ Ματωμένα Χώματα’’ θα ταξιδέψουμε σε μέρη μαγικά κι ονειρεμένα. Θα γίνουμε συνοδοιπόροι σε τόπους ιστορικούς, όμορφους μα και μαρτυρικούς κυρίως από το
1914 έως το μαρτυρικό 1922.
Θα πορευτούμε σε τόπους ονείρων, πόθων, αγώνων, αρωμάτων, γεύσεων, ωραίων γυναικών και των σπιτιών τους,εργατικών ανθρώπων, ερώτων, μαχών, ιστορίας, νικών, επιστημών, σπουδαίων εκπαιδευτηρίων,τεχνών και γραμμάτων, μοναδικών καλλιτεχνών. Ένας συγκερασμός πολιτισμών και ανθρωπίνων ψυχών.
Mαζί θα προχωρήσουμε στο Παρίσι της Ανατολής!. Στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη!.
Στην Κωνσταντινούπολη, στον ηρωικό Ελληνικό Πόντο και στην Αγαπημένη Μικρά Ασία, όπως και στο GOOGLE, μπορείτε να δείτε:www.agapimenimikraasia.gr
Πόλεις και χωριά μεταξύ Ευρώπης κι Ασίας, μεταξύ Δύσης κι Ανατολής, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Άνθρωποι,πόλεις και χωριά τόσο οικεία μα και τόσο ξένα, τόσο όμορφα, τόσο Ελληνικά και ανατολίτικα συνάμα.Τόσο κοντά μας και τόσο μακριά μαςπέρα από το Αιγαίο! Τόσο πολύμορφα, τόσο ποικίλα και πολυπολιτισμικά. ΣΕ ΜΕΡΗ ΟΜΟΡΦΑ!.
Όλοι μαζί ,έτσι, θα’’ χαθούμε’’ στις αγορές, στα σοκάκια, στα χαμάμ, στους φαρδείς εμπορικούς δρόμους όλων των εθνοτήτων και των ελληνικών βαθύπλουτων αρχοντικών, στα λουτρά της Άρτεμης και της Αφροδίτης, που οι Σμυρνιές λουζόταν, στις εκκλησιές μας, μα και στα παζάρια της Ανατολής με το ημερολογιακό μας αυτό Ταξίδι.
Αγαπημένοι τόποι που συνδύασαν στο διάβα των αιώνων όλους τους πολιτισμούς, τις θρησκείες, τις μυρωδιές, τις γεύσεις του κόσμου. Άνθρωποι απλοί κι αγαπημένοι. Συμβίωναν ήρεμα οι Τούρκοι, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες και οι Φραγκολεβαντίνοιμέσα σε μια αυλή, συχνά, συγκατοικούσαν σαν αδέλφια. Μέχρι που δυνατοί ‘’ορέχτηκαν ‘’ αυτή τη βαθύπλουτη και προνομιούχα γεωγραφικά, εδαφικά και υπεδαφικά γη.Μέχρι που εχθροί και Σύμμαχοι έσπειραν τα ‘’δαιμόνια’’. Γι αυτό και αυτοί οι εύφοροι και πολλά υποσχόμενοι τόποι έγιναν το‘’μήλο της έριδος ‘’μεταξύ των δυνατών της γης και των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων τους στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η Ελλάδα είχε εκεί εγκατασταθεί από τον πρώτο ελληνικό αποικισμό στη γη της Ιωνίας. Εκεί θα γεννηθεί η φιλοσοφία, οι θετικές και οι θεωρητικές επιστήμες. Εκεί -στην Ιωνία 2/15/5/1919- η Ελλάδα θα ξαναφτάσει με απόφαση του Ελ. Βενιζέλου μα και ‘’πιεσμένη’’ από τους συμμάχους της – την Αντάντ-και πάντα υποκινούμενη από το όνειρο και την ενσάρκωση της Μ. Ιδέας. Όμως η άνοδος του Μ. Κεμάλ, η πτώση του Σουλτάνου, τα συμφέροντα των δυνατών, οι προδοσίες αυτών, οι ακατάλληλοι- συχνά- Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στη Μ. Ασία -κατώτεροι των περιστάσεων- και τα πολλά ελληνικά λάθη σε σχεδιασμούς κι αποφάσεις θα μας οδηγήσουν στην κατάρρευση του ελληνικού μετώπου στην Ανατολική Μ. Ασία, στην οπισθοχώρηση του στρατού και στην Μικρασιατική- ανείπωτης βίας- καταστροφή, με χιλιάδες αθώους χριστιανικούς πληθυσμούς σφαγιασμένους, με την προσφυγιά, το θρήνο και τις ζωντανές μνήμες που μαζί θα ανασύρουμε από τα υπόγεια του μυαλού.
Πολλές φωτογραφίες θα μας θυμίσουν δυστυχώς την ιταμή βία, τους διωγμούς, το ξεκλήρισμα των περισσότερων από εκεί οικογενειών, τις βιαιότατες εκτοπίσεις, τους Θανάτους, τιςσφαγές, την απώλεια των ελληνικών μυθικών περιουσιών, τις απελάσεις αργότερα από την Πόλη των πόλεων την πανέμορφη Κωνσταντινούπολη, από το 1922αλλά και μεταγενέστερα στα βίαια Σεπτεμβριανά του 1955, το 1964 και τέλος το 1971-1973 όπου διώχνονται –διώκονται ακόμη και οι πιο πιστοί Ρωμιοί της, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τότε οι Τουρκικές αρχές σταματούν και τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής -οικουμενικά γνωστή – της Χάλκης. Η ‘’Σιωπηλή Σχολή’’.
Όσα διαδραματίστηκαν την Μ. Ασία, μετά την κατάρρευση το Ελληνικού μετώπου έως και τις ώρες της καταστροφής δεν έχουν επαναληφθεί σε βιαιότητα, σε μισαλλοδοξία, σε βαρβαρότητα, μα και σε απώλεια τόσων χριστιανικών πληθυσμών και μυθικών- κυρίως Ελληνικών -περιουσιών ποτέ στη γη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Όλα έγιναν άθυρμα φωτιάς, μίσους και ανεκδιήγητης βίας.
Δεν ήταν ένας απλός ‘’Συνωστισμός’’ όπως κάποιοι ανερυθρίαστα υποστηρίζουν, θέλοντας να αμαυρώσουν και να σβήσουν την Ιστορία!.Ήταν και είναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
Αυτό λοιπόν το Ιστορικό Ημερολόγιο εκατό χρόνια μετά -1922-2022 -το αφιερώνουμε στους μαθητές μας και στους συναδέλφους μας. Το αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που γεννήθηκαν, έζησαν, αγάπησαν, ταξίδεψαν, εργάστηκαν, σε αυτές τις Πατρίδες και γι αυτό είναι και Αλησμόνητες. Χάνεται εξάλλου ό,τι ξεχνιέται κι αυτά τα μέρη είναι μέσα στα κύτταρα μας και θα παραμείνουν στις ψυχές μας με τα παραμύθια, τους θρύλους, τους χορούς, τα τραγούδια, την Παιδεία, το ρεμπέτικο, τη λεβαντίνικη αύρα, τα αρώματα, τα μετάξια, τις δαντέλες και τις γεύσεις της Ανατολής. Το χαρίζουμε τέλος σε όλους εκείνους που αγάπησαν, ονειρεύτηκαν, πολέμησαν, έχασαν και έφυγαν ως πρόσφυγες από άρχοντες που ήταν, για να φτάσουν στη Νέα τους πατρίδα την Ελλάδα και να την μπολιάσουν με ό, τι καλύτερο είχαν, διέθεταν και γνώριζαν.
Τιμή και μνήμη λοιπόν στα ’’Ματωμένα Χώματα’’. Στη γη της όμορφης Ιωνίας!.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΙΩΝΙΚΟΝ, απόσπασμα
Γιατί τα σπάσαμε τα αγάλματα των,
Γιατί τους διώξαμε απ΄ τους ναούς των,
Διόλου δεν πέθαναν γι αυτό οι θεοί.
Ω! γη της Ιωνία, σένα ενθυμούνται ακόμη,
Σένα οι ψυχές των ενθυμούνται ακόμη…
1911
Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ`
ME TIMH
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΓΔΑ ΕΜΜ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙO 2021 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ:
ETOΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1922-2022
ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2021
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΜΑΓΔΑ ΕΜΜ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:
ETOΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1922-2022
ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΜΑΓΔΑ ΕΜΜ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2021
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ:











